Архив на категория: Архитектура

Поглед отвисоко над моята чиния

Има места в София, които покоряват с разкошна гледка. Когато към това добавим и превъзходно ястие, съчетано с качествено питие, получаваме празник за сетивата! Ако искате вашето кулинарно преживяване да премине на по-високо ниво, посетете някой от тези три интересни ресторанта:

The View

 

Таван

 

La Terrazza di Serdica

3 живописни язовира в България

В първите дни на есента не бързаме да се оставим на мрачните мисли, а очакваме „циганското“ лято и още слънчеви дни. Колко е хубаво да се разхождаш сред природата и да се радваш на богатство от цветове около теб! Времето вече е прохладно, изнурителните жеги отминаха чак до следващото лято, така че ето 3 идеи за разходка и почивка:

#1 язовир „Жребчево“

Четвъртият по големина язовир в България е построен на река Тунджа. Получава името си от потопеното в него през 1965 година селце Жребчево. В североизточния край на това съоръжение се намират навяващите мистика и тъга останки на църквата Св. „Иван Рилски“.

 

#2: язовир „Батак“

Прекрасно място за почивка, както в удобството на хотела, така и при добрите условия, които предоставя едноименния къмпинг. Не случайно популярният курорт „Цигов чарк“ е разположен тук, в Западните Родопи, само на 4 км. от град Батак.

 

#3: язовир „Въча“

Ето и язовирът, който предоставя голям част от питейната вода на Пловдив. „Въча“ се намира в Южна България и има най-високата язовирна стена от всички подобни съоръжения – цели 144,5 м. Това е и една от най-популярните риболовни дестинации у нас, тъй като в този язовир вирее забележително разнообразие от риба.

Граници

Пътешествия по света и у нас – това е една от многобройните хубави възможности, които дава лятото. Предприемайки пътуване, ние неизбежно прекосяваме различни граници, включително и своите собствени. Разширяваме хоризонтите в живота и в ума си и откриваме бисерчета радост и мъдрост. Ето 3 по-нестандартнатни гранични зони, които ни карат да се усмихваме:

1. Китай – Моголия с целуващите се динозаври.

2. Полша – Украйна с половината от рибата в едната страна, а другата половина – в другата страна.

3. Холандия – Белгия: влизаш в кафенето през едната държава, изпиваш си кафетo и излизаш през другата.

china_mongolia poland_ukraine germany_netherlands

Килимена история

Дъждовно или не, лятото е традиционният сезон за домашни ремонти в България. Всички знаем колко е сладък момента, в който майсторите приключат работата си и ние останем на спокойствие с нашите идеи и планове за обзавеждане. Ако и вие сте съгласни, че килимите са един от елементите на интериора, които допринасят за онова топло усещане за уют, ето 3 оригинални идеи за вас:

1798401_614437221979726_1983736262_n Cool-kids-room-rug-with-flexible-design-Imperial-by-Contraforma-5 slipper-rug

 

Врата към . . .

В напрегнатото ежедневие има моменти, в които ни се иска да избягаме някъде, където ще се чувстваме щастливи, свободни, изпълнени с живот. Вратата като средство за преминаване от едно пространство в друго, като метафора за превключване от едно състояние в друго. Представям три чудни врати – от Португалия, Ню Йорк и Япония. Врата към какво или къде бихте искали да имате?

portugal ny japan

 

 

Яйчени фантазии

През Светлата седмица на Великден естествено става въпрос за яйца и козунаци. Фейсбук изобилства с кога прекрасни, кога не чак толкова, снимки на хранителни творения. Моят принос към темата се изразява в споделянето на 3 интересни скулптурни композиции, вдъхновени от яйцето.  Първата снимкa е от Германия, втората – от Украйна, a третата е от Австрия.

easter_egg4_germany easter_egg6_ukraine Ostermarkt @ Scho??nbrunn

Нарисувай ми…къщата

Наистина си го мисля – от две страни на къщата ми има достатъчно място някой виртуозен художник да се развихри. Не мога обаче да реша какво точно да бъде изобразено. Също така много ми харесват рисунките по стените в йога студията, но май не върви да плесна един огромен лотос на мазилката…

1794614_758441187500120_1200812450_n 1904269_543792339052302_2102864782_n 1004714_588010551283542_424737558_n

Офисът на моите мечти

Прочетох с интерес статията от последният брой на Капитал Light за Coffice хората със собствено работно време в кафенета и общи пространства, но тъй като засега не се очертава да мога да работя откъдето си искам (за съжаление!) поне мога да си сложа готин уолпейпър на десктопа и да си представям едно по-добро бъдеще. И като част от онези трудещи се, които прекарват повечето време в офиса, се размечтах за едно по-вдъхновяващо работно пространство. Ето светлият пример на Големите: офисът на Google в Zurich, Skype – офисът им в Стокхолм и Lego – в Billund, Дания.

Google office in Zurich Skype Office_Stockholm Lego in Denmark

София, България

Малък албум в чест на голямата ми любов към София. Искаше ми се да добавя още поне 5 снимки, например от малките, роматични улички в центъра или от Борисовата градина, от кафенетата и ресторантите по „Витошка“…Не можех да пропусна НДК обаче (още повече, че баща ми е участвал в построяването му) или пък какво е София без прекрасната ни планина Витоша?! Снимката при Народния Театър е на Елина Нинова.

sofia Sofia_Elina Ninova ndk