Архив по месеци: декември 2013

Зимно слънце

По нашите географски ширини е нормално Коледно-новогодишните празници да са снежни, но тази година е доста топло и слънчево. Е, какво пък, като си нямаме сняг, ще си го гледаме на картинка 🙂 Ама все пак така ми се прави снежен човек! Но за това друг път…

Наскоро отбелязахме и Зимното слънцестоене (на 21 декември вечерта, всъщност), така че ми се стори уместно да публикувам тези три прекрасни снимки на зимен, огрян от суровото слънце, пейзаж. Къде са ми ските?

rsz_winter_sun1 rsz_winter_sun2 rsz_winter_sun3

Коледни светлини

Преди два дни настъпи Зимното слънцестоене, с което официално посрещнахме астрономическата зима в нашето полукълбо на Земята. Преживяхме най-кратката нощ и времето, през което най-много имаме нужда от светлина и топлина.

След два дни настъпва големият християнския празник Рождество Христово или Коледа. Идеите за Коледни декорации са впечатляващо многобройни и разнообразни. Избрах да споделя тук обаче онези, свързани със светлината и огъня.

candles2candles1candles3

 

 

 

Ключов момент

Във време на високи технологии, чипове и магнитни карти въпроса с добрият стар ключ става малко архаичен. Все пак, някои ключове са истинско произведение на изкуството и заслужават нашето внимание заради естетическите си качества.

От една друга гледна точка съществува обаче и въпросът какво пазим, кое е нашето съкровище? А също така, какъв е ключът към него? „Давам ти ключът за сърцето ми“, казват романтиците. А вие? На кого бихте поверили нещо толкова ценно?

key2key3key4

Моята Eко Коледа

От няколко дни до пазара на Лозенец продават елхи. За съжаление, повечето от тях са отрязани, но има и малък брой елхички в саксия. Хубаво би било да не се унищожават толкова много дървета заради 2-3 празнични седмици. Да се мисли за алтернативна украса, която щади природата, а същевременно създава прекрасно настроение.

В интернет можете да намерите много оригинални идеи за създаване на елхи от най-разнообразни материали и предмети. Можете да си направите елха дори от хранителни продукти 🙂 Готино, нали? А и вкусно 🙂 Доста се затрудних кои 3 от всичките остроумни и забавни идеи да подбера. Иска ми се да публикувам поне 10 от изображенията, които видях, обаче сайтът се казва 3nice, така че:

elha1elha3elha5

 

 

 

Късметчето

Ако сте от хората, които с нетърпение разгръщат късметчето, което получават с кафето си, ще ме разберете. Да си призная, всеки път имам чувството, че не случайно ми се пада точно определено послание. Иска ми се да вярвам, че това е някакво средство за комуникация между мен и Вселената…Нещо като словесен компас за житейската посока, в която вървя.

Някои от посланията са просто „ПАРИ“, „ЗДРАВЕ“, „НОВИНА“ и т.н. Но по-интересни са ми тези под формата на стих. На последните три листчета, които ми се паднаха, пише следното:

1. „Онова, което за гъсеницата е краят на света, за другите е пеперуда.“

2. „Нищо не е така опасно, както прекалената модерност. Можеш най-неочаквано да се окажеш демоде“.

3. „Човек е част от себе си. Останалата част са неговите приятели.“

Магьосникът на Думите

Рано или късно щеше да се стигне и до тук. Като всяка страст, която движи човек и го вълнува и страстта ми към книгите на Тери Пратчет намери израз и тук. Все пак това е сайт не само за визуални, но и за словесни удоволствия.

Много трудно е да подбере човек само три от многобройните уникални бисери, които Пратчет е сътворил. Сигурна съм, че щом публикувам една тройна поредица, после ще ме е яд защо на тяхно място не съм включила други три – още по-остроумни, по-вдъхновяващи или по-мъдри. Но все пак:

1. „Някои учени смятат, че животът е много сложен, други – че е елементарен и в основата си е много прост, а трети – че е смахнат и бирата никога не стига…“

2. „Това беше октарината, цветът на магията. Той беше жив, ярък и трептящ; неоспоримият пигмент на въображението, защото, където и да се появеше, това беше знак, че самата материя се покорява на мощта на магичното съзнание. Беше самото омагьосване. Но на Ринсуинд винаги му изглеждаше нещо средно между зелено и лилаво.“

3. „Какви студенти, бе? – изръмжа Архиканцлерът.
— Не се ли сещате, господине? Онези по-кльощавите и бледите? Нали сме в университет? Те са задължителна част от пейзажа като плъховете.“

 

Цветна фиеста

Цветята са едно от чудесата на планетата Земя. През повечето време ги приемаме за даденост, но я си представете света около нас без нито едно цвете! Многообразието и ароматите, които съществуват, са удивителни.

Имам много любими цветя, но тук представям, съобразно идеята на блога, само три от тях. И трите растат в моята градина и ми носят много радост! Това са предвестника на пролетта – кокичето, нежното лале и, разбира се, Царицата на цветята – Розата.

lalekokicheroza

 

 

 

Йога зона

Моята история с йога започна през 2009 година, когато за първи път, без да знам почти нищо за йога, отидох в едно студио в София. Избрах м́ястото на абсолютно случаен принцип, без препоръки. Изглежда имах голям късмет, защото първата ми учителка по йога – Хриси, е прекрасен човек и търпелив преподавател. Йога е изключително ефективен комплексен метод, който развива  както тялото, така и духа на човек.

Първата асана, или позиция от трите, които реших да представя днес, се нарича Войн I (Virabhadrasana I). Oсвен, че укрепва раменете, ръцете и мускулите на гърба, също така улеснява концентрацията и издръжливостта. Втората е Триъгълник (Trikonasana). Тя спомага за огъвкавяване на гръбначния стълб и засилва мускулите на гърба и корема. И накрая, една асана, която е много забавна – Гарван (Bakasana). Не е за начинаещи, но е чудесна за подобряване на баланса.

warrior1Extended Triangle Posecrow

 

 

 

Честит Рожден Ден, Лазе!

12 декември е специален ден за мен, защото моят любим Лазар има рожден ден! В този ден се чувствам благодарна за това, че него го има на този свят и за това, че сме заедно.

Избрах три доста различни картички, които казват „Обичам те“ по оригинален начин. Първата ми допадна, защото ми напомня за приказка, втората – заради медицинския хумор, който съдържа 🙂 и третата – заради модерната романтика, която излъчва.

iloveyou1iloveyou3imagesEKUQE3LE

Портрет на един джентълмен

Имам удоволствието да ви представя един котешки господин на преклонната за котките възраст от 15 години. Той принадлежи на моят любим Лазар (или пък Лазар принадлежи на котарака, трудно е да се каже 🙂 ) Всъщност Маци е най-верен на бабата на Лазар, а останалите сме просто фон, който той търпи 🙂

Маци (но не Господин Маци, опазил ни Бог! :)) е котка с характер. За него е важно да получава отлична храна, приятни местенца за почивка и държи на хигиената. В замяна на това, Маци, хм…ами, може да ви позволи да го погледате, но само колкото и когато той реши. 🙂 Това е Маци – в пълния си блясък 🙂

maci1maci3maci2