Архив по месеци: януари 2014

Напред в Годината на Коня!

С първото новолуние за 2014 година настъпи и Годината на Дървения Кон по китайския календар. Тъй като елементът на периода е Ян, огън, червено, мъжката и действена енергия, се смята, че ни очаква време на динамика, бизнес и стремглаво придвижване напред. Особено щастлива ще е тази година за Тигъра и Кучето – приятелите на Коня. Повече подробности за вашият хороскоп през 2014 година можете да намерите на сайта Chinese Fortune Calendar.

horse2 horse1horse3

Мед и масло

Както гласи старата българска благословия: „Да ти върви по мед и масло“. Звучи хубаво и го пожелавам на всички, но се сетих за меда покрай зимна простуда. Нищо (като изключим алкохола) не загрява така приятно и не успокоява така добре възпалено гърло като меда. Покрай благодарността ми за този природен лек реших да посветя днешната публикация именно на този древен еликсир!

honey2 honey1 Assorted Jars of Honey

Плодов ден

Въпреки, че заглавието звучи като диета (а то няма лошо човек да си направи разтоварващ ден само на плодове и чай с мед) всъщност искам да споделя нещо за 3 мои любими плода. Това са портокал, ягоди и диня. Имам и други любими, като киви, круши, череши – ама от черешата в моята градина, малини, боровинки и други „берита“, но за тях – друг път.

Портокалът е доста актуален плод в момента, още повече, че е сезона на простудите. Както знаем, организма ни може по приятен начин да се снабди с така важния витамин С, именно от портокали. Ягоди в градината ще има чак след около 5 месеца, а може и за Свети Валентин да пуснат по-големи количества по пазарите. Oще не съм опитвала ягоди с шоколад, а бих искала – нищо, че е клише, то това, че е клише не пречи да е вкусно :). A динята ми е много, много любим плод – може би защото ми навява прекрасни мечти за лято, море и безгрижие…

iagodi orangedinia

По моста

Предназначението на моста е да свързва. Харесва ми идеята човек да може да се транспортира от едно място на друго по пряк път. За бизнесът това е незаменимо – съкращава се времето и разстоянието, а оттам – стойността на стоките. Някои мостове имат икономическо значение, но други съчетават и естетическа стойност.

Представям 3, по моему забележителни моста, които се намират на територията на България:

Покритият мост (Ловеч)

Той се намира над река Осъм в Ловеч и е официалния символ на града. Мостът свързва новата част на града с Архитектурно-историческия резерват „Вароша“. Покритият мост е единственият по рода си на Балканския полуостров. В Европа съществуват само още три подобни моста – в Люцерн, Флоренция и Ерфурт.

Дунав мост

Наричан още „Мост на дружбата“, това е стоманен фермов мост над река Дунав между градовете Русе и Гюргево (на речен километър 488,7).

Открит е официално за експлоатация на 20 юни 1954 г., като за времето си е най-големият комбиниран мост (с железопътна линия и за автомобилен трафик) в Европа. Строен е 2,5 год. от България и Румъния в сътрудничество с тогавашния СССР.

Дяволският мост

Това е мост на река Арда, намиращ се в живописен пролом на около 10 километра северозападно от град Ардино близо до село Дядовци. Мостът е разположен на 420 метра надморска височина,

Дяволският мост е построен в началото на 16 век по заповед и желание на султан Селим I като част от път свързващ Горнотракийската низина с Беломорска Тракия и Егейско море. На 24 февруари 1984 г. мостът е обявен за паметник на културата.

Pokritia most Lovech dunav most dqvolski most

 

На понеделниците с любов…

…И с чувство за хумор 🙂 Защото без нещо забавно в началото на седмицата ще сме като Grumpy Cat 🙂 без многобрoйните фенове, обаче.

Защо обикновено са толкова тегави тия понеделници? Дали защото сме забавили темпото през уикенда или защото сме превключили на друга вълна? Който намери верния отговор и лек за това състояние – моля да сподели! Ще има международно признание от трудещите се от различни възрасти и занятия 🙂 А дотогава – малко хумор 🙂

monday3  monday2monday1

Неделно филмче

Уютно и топличко е у дома в снежния неделен ден. Това е очарованието на зимните почивни дни – че човек може да си мързелува и релаксира с любима книга или филм. И така, пригответе си чаша горещ шоколад или ароматен чай или пък нежнo капучино и се настанете удобно за доза съвременна анимация.

Reaping for Dummies – дипломна работа на 5има норвежки студентиPub Dog на британското студио Birdbox и Love Recipe на Disney Pixar.

reaping   pub dog love recipe

Party time в София!

Има няколко ключови места за хубава музика в София, a aз лично много харесвам вегетарианският и чаен Tea House, който може да се похвали с отлична Програма (особено по отношение на джаза). Интересното при тях е, че предлагат и събития за деца. Браво Tea House! Tака се формира добър вкус – отрано!

Рокът е в сърцето ми (и, както казват в такива случаи – и в кръвта ми:)) затова не мога да пренебрегна RockIT, заради любимата музика, най-вече, иначе има какво да се желае от тях по отношение на събитията и програмата в клуба. Като интериор обаче, много добре го докарват.

Много добре впечатление прави и подбора на артистични прояви в Dada Culture Bar, които казват за себе си: …“Dada Culture беше създадена през септември 2009 г. с идеята за насърчаване и подпомагане на изкуството и културния обмен отвъд държавните граници и локалните ограничения.“… и го доказват!

tea house rockit dada

Хартиена магия

Тези дни попаднах на сайта на уникалният датски артист Peter Callesen. Той създава проекти като изрязва хартия и картон, но не по детинският начин, по който ние с вас го правим. 🙂 Peter влага изключителна прецизност и отношение към детайла в произведенията си. Как има търпение този човек, направо не знам! 🙂 То само за това заслужава адмирации. Обаче не е само търпението, ами и много работа, работа и пак работа – за да стигне до това съвършенство.

Този творец работи в разнообразни формати – от А4 изработки, през инсталации на открито, и пърформанси до мащабни творби. И го прави по такъв начин, че ти се иска да грабнеш ножица и лист хартия. Толкова естествено и лесно изглежда – като на игра (ама това е  и-л-ю-з-и-я 🙂 – защото не е лесно!)  Е, поне първите 1,000 пъти…

petercallesen1 petercallesen3 petercallesen5

Grumpy Cat: Goes to McDonals, orders UNhappy meal.

Ето един по-различен герой – тя е анти-позитивна, анти-доволна и анти-пукистка. 🙂 Grumpy Cat е родена на 04 април 2012 и истинското й име е Tardar Sauce. Живее в Morristown, Arizona със стопанката си Tabatha Bundesen.

Идеята да се добавят подходящи цитати към снимки с нацупената й физиономия е свежа и оригинална. Факт е, че тя има многобройни почитатели. Някой от цитатите към снимките на Grumpy Cat са наистина остроумни, но някой са доста тъпи и безвкусни. Аз, разбира се, подбрах 3 готини 🙂

grumpy cat2 grumpy cat3 grumpy cat4

Ела, прегърни ме!

Днес можем да се прегръщаме официално 🙂 послучай Международният Ден на Прегръдката  🙂 Няма много какво да се каже по въпроса, защото то просто е важно да се прави – дали ще прегърнете любим човек или животинче (никой не може да се гушка така всеотдайно и с такова голямо удоволствие като котките :)) а може би ще прегърнете някоя идея – няма значение 🙂 Важно е да ви е приятно и да се почувствате подкрепяни и обичани 🙂

hug5 hug4 hug6