Архив по месеци: февруари 2014

Мартенички, мартенички – за големи и мънички :)

Още от средата на февруари България става бяла и червена от многобройните вариации на тема „Мартеница“ по сергиите. От традиционните усукани конци, през Спайдърмените (създателите на Спайдърмен не са си и мечтали, че техният герой ще се реализира в такова неочаквано поприще :)) до цели пана и композиции с вретена, кокичета, макети на цъфнали дръвчета. За всекиго – по нещо. Включително и за кучето, за котката ви, а защо не и за канарчето :). Имам и 7 дръвчета на двора, които също ще бъдат уважени 🙂

Мислех, че мартеничките са си чисто нашенска традиция, но се оказа, че усуканите бяла и червена вълнени нишки са познати в България, Румъния, Молдова, Албания, Гърция, Македония и Сърбия. Особеното е, че например в Румъния мартеници се връзват на ръцете само на жените и малките деца, а мъжете могат да носят мартеница само на скришно място, да речем в обувката. А пък в Гърция мартеници се връзват само на ръцете на децата.

martenitsa1 martenitsa2 martenitsa3 martenitsa4

Fashion Guide for Spring 2014: Анелия Василиева

Отскоро следвам Анелия във Фейсбук и съм впечатлена от подбора на силуетите и съчетанията, които представя във Fashion Style Magazine, където е редактор. Действат ми много вдъхновяващо! Изглежда, че през идващата пролет ще имат приоритет меките, земни и пастелни тонове, освежени с ярък акцент. Големите чанти продължават да се актуални за огромна радост на такива като мен, които си носят сет за оцеляване за минимум една седмица в дамската чанта 🙂 И тъй като настъпва сезонът на обновлението на природата, време е и ние да поразровим гардеробите и да преразгледаме идеите си за нашият външен вид 🙂 Да се освежим и пременим за този красив сезон!

av3av1 av4

Macaron de Paris

Така любимият ми макарон се оказа, че всъщност произлиза от Италия. Смята се, че представянето му в обществото се е случило на свaтбата на Катерина Мeдичи и Орлеанският дук през далечната 1533 година. Думата „macaron“ има същият произход като „macaroni“ – и двете означават фино тесто.

Базовият модел представлява сладка от бадемово брашно, захар и белтъци. Едва в началото на 20-ти век макаронът става „двуетажен“ по идея на Pierre Desfontaines, Париж. Той решава да слепи две сладки с шоколад и така този лек, но запомнящ се сладкиш става любим на хоратa по целия свят. Днес разновидностите му са многобройни и изпълнени с нежен чар и фин аромат. Последно пробвах един с малини и още го сънувам…. 🙂

macaron8  macaron3macaron4

Офисът на моите мечти

Прочетох с интерес статията от последният брой на Капитал Light за Coffice хората със собствено работно време в кафенета и общи пространства, но тъй като засега не се очертава да мога да работя откъдето си искам (за съжаление!) поне мога да си сложа готин уолпейпър на десктопа и да си представям едно по-добро бъдеще. И като част от онези трудещи се, които прекарват повечето време в офиса, се размечтах за едно по-вдъхновяващо работно пространство. Ето светлият пример на Големите: офисът на Google в Zurich, Skype – офисът им в Стокхолм и Lego – в Billund, Дания.

Google office in Zurich Skype Office_Stockholm Lego in Denmark

~ Фееричен понеделник ~

Да, първият ден от седмицата може да бъде и такъв – лек, приятен и пълен с хубави възможности! Така се получава, когато човек попадне на илюстрациите на корейската художничка Christian Asuh. Такава свежест и очарователна нежност лъха от тях, че ми се прииска да ги споделя, за да осветят и вашият ден!

Christian Asuh1 Christian Asuh2 Christian Asuh3

Да си оближеш пръстите :)

Има толкова много изключително вкусни ястия без месо, включително и в българската кухня, че ми беше много трудно да избера само 3 от тях. Не можех да не спомена таратора, обаче – нищо, че го уважаваме повече през топлите месеци. За пълнените чушки май трябваше да създам отделен постинг – обичам както и тези с ориз, така и чушките, пълнени с яйце и сирене, a не на последно място (и не само на Бъдни вечер) – и тези с боб. Магданозените кюфтенца също са много приятни и леки за хапване, независимо от сезона. Казват, че не е добре да пазаруваш, когато си гладен. Аз обаче забелязвам, че и да пишеш за храна, когато стомахът ти къркори празен, също не е добре. 🙂

320px-TaratorBg p1100739 13-03-11-45923_1

 

 

 

Красотата е в малките неща :)

За първи път се поинтересувах от шевиците по българските носии, когато тръгнах на уроци по рисуване. Това беше във времена, в които исках да се изявявам в областта на изобразителното изкуство. Учителката ми тогава (за съжаление не си спомням името й) ни учеше, че трябва да умеем да рисуваме елементи от българска носия не само защото това е чудесна школовка (чисто технически), но и заради корените ни, за да познаваме добре собствената си култура. На няколко пъти в интернет се случи да попадна на чудесни снимки на деца, облечени във фолклорни носии и така му хрумна да представя това изкуство именно по този начин.

1888715_537163286381874_1811084696_n 1622716_537156339715902_28266133_n 1512783_702285566463120_317066992_n

Multa paucis – Много в малко (думи)

Днес четох едно интервю с писателката Катрин Панкол („Жълтите очи на крокодилите“, „Любов, огромна като катедрала“), която споделя, че любимата й латинска крилата фраза е: Alta alatis patent: Небето е отворено за тези, които имат крила. Това толкова ме впечатли, че се разтърсих и за други подобни вдъхновения и ето 3 от тях, които ме грабнаха много:

Amor Vincit Omnia – Любовта побеждава всичко.

Medicus curat, natura sanat – Лекарят лекува, природата изцелява.

Bene vertat (quod agis)! – Да излезе на добре това, което вършиш!

book-ornament-rawl

Fouetté en tournant

В събота вечер бях на представление в Софийската опера и балет – Американски хореографи: Баланчин, Форсайт и Робинсън. Това, което особено ми допадна, бе разнообразието – имаше класически танци, модерен балет и накрая оставиха у зрителите чудесно настроение с една забавна танцово-музикална комедия. Затова, вдъхновена от този спектакъл, реших да избера за днес 3 снимки, свързани с удивителното изкуство на балета.

ballet1 ballet2 ballet3