Архив по месеци: март 2014

Птиците на Пролетта

Да, пролетта е в вихъра си – дървета и цветя са красиво разцъфтели, с мартеници, вързани по  тях. От вчера преместихме часовниците с един час напред. Има и определени птици, които са вестители на пролетта – тук представям някои от тях – лястовица, щъркел и пчелояд. Снимката на пчелоядът е дело на прекрасният фотограф на птици Ники Стайков – http://birdsphotographer.com/.

liastovia2 shturkeli1 pcheloiad-N9JL9053_Niki Stajkov

Моите ягодови дни

Пролет е! Природата избухва в красиви цветове. Дойде времето на пресните салати и царството на ягодите. Колко много кулинарни възможности предлага този плод само! Можете да ги топнете в шоколад, да си направите сладолед, мъфин или торта. Добавете ги към палачинките или плодовата салата или просто си ги хапнете току-що измити. Ягодите не са само източник на удоволствие. Изключително благотоворни за здравето, те са богати на антиоксиданти, витамин С, витамини от група В, а също така и на калий, желязо, магнезий.

chocolate-strawberry-pancakes-powder-Favim_com-483125  strawberry-tart strawberry-lemon-muffins

Златен клас

Изключително важно е, че през последните години се намериха вдъхновени хора, които осъзнаха колко важен е истинският хляб! Не хлябът, предлаган масово в магазини и супермаркети, който води до затлъстяване и болести, а онзи – от естествени продукти. Колко е хубаво, че се намериха хора, които си направиха труда да преоткрият знанията за добрата храна и да ги предстaвят в съвременния свят. Ето 3 места, от които можете да си купите хляб, които носи здраве.

1. Слънце Луна – София, cнимката е на хляб от cпелта

2. Балев Био Маркет – София, Варна и Пловдив, cнимката е на био ръжено-пшеничен хляб със слънчогледови семки

3. Био магазин “Хармония” – Добрич, cнимката е на пълнозърнест хляб с квас и с лимец

Хляб от Спелта - SUn MoonПрясно изпечен био ръжено-пшеничен хляб със слънчогледови семки 500 гр.хляб с квас и с лимец

 

 

 

Благодаря!

Казват, че изразяването на благодарност привлича още неща в живота ни, за които да сме благодарни. Има логика да е така, защото фокуса ни отива на честотата на светлите и благодатни вибрации, а там лошо не вирее. Увлечени в ежедневието, често дори не забелязваме за какво да сме благодарни, а напротив, имаме чувството, че нищо хубаво не ни се случва.

Има начини да обърнете внимание на положителните събития, които ви спохождат. Добра практика за създаване и поддържане на такова градивно отношение към живота е воденето на Дневник на Благодарността. Хубаво би било всеки ден да записвате няколко неща, за които изпитвате радост и благодарност, че са част от Вашият живот. Диапазона на тези блага може да бъде много широк. Например: 1. Благодаря, че аз и близките ми сме здрави. 2. Благодаря за това, че постигнах … (каквото сте постигнали) или 3. Благодаря за мирният и спокоен ден, който имах и така нататък…
 thnaks4 thanks1thnaks2

 

 

 

Тайната градина

Бонсаи културата ми е много интереснa – тези миниатюрни дръвчета са удивителнo изящни, а някои от тях дори могат да дадат плод! Чудесна възможност са за хора, които нямат много място, а обичат да е зелено около тях. Чувала съм, че бонсаи се гледа много трудно, защото грижите и времето за поддържане на растенията са значителни. Някои хора умеят да създадат цяла градинска композиция с миниатюрните растения, за което им се възхищавам! На мен чайната церемония ми се връзва много с подобно микро озеленяване. Но и за двете трябва много търпение. Красиво изкуство е отглеждането на бонсаи. Но не бих правила това у дома 🙂

bonsai-pomegranate-tree-1252890-m 9243d87f8bdcc08fcfd4271d3b0f0707 721e6b192e9d5e30fc2569357b680ad1

 

 

 

Нарисувай ми…къщата

Наистина си го мисля – от две страни на къщата ми има достатъчно място някой виртуозен художник да се развихри. Не мога обаче да реша какво точно да бъде изобразено. Също така много ми харесват рисунките по стените в йога студията, но май не върви да плесна един огромен лотос на мазилката…

1794614_758441187500120_1200812450_n 1904269_543792339052302_2102864782_n 1004714_588010551283542_424737558_n

Дъглас Адамс: Сбогом и благодаря за … книгите!

На 11 март 1952 в Кеймбридж, Англия е роден един от любимите ми писатели – Дъглас Адамс. За огромно съжаление той не живее дълго (умира на 49 години) иначе с какви ли още книги щеше да ни изненада?

Неговите емблематични произведения са:

  • Пътеводител на галактическия стопаджия (1979)
  • Ресторант на края на вселената (1980)
  • Животът, вселената и всичко останало (1982)
  • Сбогом и благодаря за рибата (1984)
  • Дърк Джентли. Холистична детективска агенция (1987)
  • Дългият, мрачен следобеден чай на душата (1988)
  • Почти безобидна (1992)

А ето и 2 x 3 цитата, които лично мен много ме забавляват (да, изхитрих се и вместо само три, намерих вратичка във собствените си правила и всъщност публикувам шест цитата 🙂 ):

In English:

1. I may not have gone where I intended to go, but I think I have ended up where I intended to be.

2. For a moment, nothing happened. Then, after a second or so, nothing continued to happen.

3. The knack of flying is learning how to throw yourself at the ground and miss.

И на български:

1. „Космосът е голям. Просто няма да повярвате колко неизмеримо, изключително, умопомрачително голям е. Искам да кажа, че може би си мислите, че пътят до аптеката е дълъг, но той е нищожен в сравнение с космоса.”

2. „…Пътеводителят е окончателен. Реалността е тази, която често е неточна…“

3. „Отказвам да отговоря на този въпрос въз основание на това, че не знам отговора.”