Архив по месеци: юни 2014

По асфалта, но не боса :)

В началото на лятото магазините предлагат изобилие и разнообразие от красиви летни обувки. Има височини, стилове и разцветки за всеки вкус и всеки джоб. Но нека си доставим удоволствие и погледнем какво са приготвили големите марки: A.F. Vandervorst, Louis Vuitton, Miu Miu.

A.F.Vandevorst Louis VuittonMiu-Miu-Shoes-Spring-Summer-2013-2014-blue

Красива илюзия

Ако и вие като мен смятате оптическите илюзии за изключително интересни, то магичните илюстрации на канадският художник Rob Gonsalves ще ви очароват.

Любопитна е и личната история на този творец – той е роден в Торонто през 1959 година в семейството на румънски цигани, емигрирали в Канада. Гонсалвес изявява уникалните си способности още в детска възраст – на 12 години вече е усвоил техниката на перспективата.

В началото на артистичният си път, Гонсалвес намира вдъхновение за сюрреалистичните си произведения от Салвадор Дали и Ив Танги, а от Рене Магрит и Мориц Корнелис Ешер се учи на магически реализъм. Този изключителен артист се занимава също така с архитектура, рисува стенописи, създава театрални декори.

„Making Waves“, „Aspiring Acrobats“ и „Chess“

rob2 rob4 rob6

Еньовден

От древни времена, непосредствено след лятното слънцестоене cе празнува Еньовден. Празникът е популярен както сред славянските и прибалтийски народи, така и от някои етнически групи в Северна Европа.

На този ден Християнската църква отбелязва раждането на Йоан Кръстител – най-близкия до Христос в канониническата йерархия светец. Ето защо Еньовден е известен сред народа и като „Летен свети Иван”, а в белоруския и украински народи – като „свети Иван Купало”.

Еньовден е и празник на тревите и уханните билки. Почти навсякъде той е известен и като „Еньо Билкобер” или „свети Иван Бильобер”. На този ден, още по тъмно, млади и стари жени са излизали по поляните да събират лековити билки за зимата. По вековно поверие се приема, че след тази дата голяма част от билките загубват лечебните си качества.

Наред със Сурва, Гергьовден и други празници, на Еньовден също се гадае за здраве, женитба и плодородие. Прави се обичая напяване на китки (или пръстени). В някои райони за гадания се изпълнява обичая Еньова буля, в който участват момите, а гадаят за всички – моминските китки за женитба, на останалите – за здраве и плодородие.

eniovden3  eniovden5 eniovden4

Има бира

… Веднъж в живота се умира‚
дано да не е… шот’ няма бира.
Няма бирааа, Аа‚ няма бира.
А сърцето ми направо… направо спира!

Както се пее в популярното (и толкова точно!) парче на Подуене блус бенд. Започнахме от картофките и естествено продължаваме с тяхната най-добра компания – бирата. Всеки си има любими марки, но в случая нека просто се позабавляваме на тази тема. 🙂

drunks-eyes-fetching-beer beerjoke_2 beerjoke_3

Цар Картоф

Има много и разнообразни рецепти с участието на картофите. Многобройни са и почитателите на картофени специалитети – и аз съм една от тях. 🙂 В това дъждовно време, предразполагащо към домашен уют, нека си сготвим Хаселбак картофи или картофени кюфтенца или пък пикантни картофи с много подправки. Идеалният повод за студена бира и гледане на мач от Световното във весела компания. 🙂

kartof1 kartof2 kartof3

Brazil 2014

Днес е откриването на Световното първенство по футбол и в продължение на 1 месец Светът ще е Футбол! Има различни предположения за това, кой ще грабне купата и разбира се, залагания. Ето програмата на БНТ за мачовете: http://bnt.bg/fifaworldcup.

Талисманът на това Cветовно се казва Fuleco и е броненосец. Заедно с него ви представям и талисманът на триумфалното за България първенство САЩ 1994 – Striker, както и този от Южна Африка 2010 – Zakumi.

mascote-da-copa-2014-brasilmascot for the 1994 World Cup Finals 220px-Zakumi_svg

 

Още нещо за океаните

National Geographic ни обръщат внимание, че днес е Световният Ден нa Океаните. За пореден път те са сред организациите и институциите, които алармират за тревожните факти, свързани с различните видове замърсяване и прекомерният риболов. Тук няма какво друго да кажа, освен: Кога ще се научим да уважаваме природата, в която живеем и от която сме част и да я пазим чиста?

surfer-girl-in-front-of-the-ocean ocean3 ocean1

 

Game of Thrones

Едва ли е останал човек, който да не е гледал телевизионната сензация Game of Thrones или поне да не е слушал коментари за нея. Поредицата започва да излиза през 2011 година и веднага взривява аудиторията по света. Базирана e на трилогията A Song of Ice and Fire на George R. R. Martin. Това са сухите факти, иначе страст, политика, екшън – това е Game of Thrones и вероятно цялата тази динамика и неочаквани обрати, подправени със сурова бруталност, са вълшебната комбинация, която държи феновете зарибени и благодарение на която популярността й расте по целия свят.

game1 game3 StarkChildren_Wall1280

Работна атмосфера

Сряда е особен ден за трудещите се по регулярното работно време – от една страна половината работна седмица е отминала, но от друга страна уикендът не е близо. Разбира се, това не се отнася за онези, които са собственици на бизнес или фрийлансъри. Идеално би било всеки да упражнява любимо занятие в област, която го вдъхновява. За останалите – да погледнем на работата с чувство за хумор и да потърсим положителното в нея. 🙂  И нека пожелаем много късмет на онези, които се подвизават на пазара на труда в търсене на подходящата за тях работа!  🙂

359 bill-gates-chooses-lazy-person-for-job rabota1