Архив по месеци: ноември 2015

Сборище на книжни плъхове

Само 17:08 часа е, а навън вече мракът е обхванал града и в комбина с есенния дъжд ни гони към светлината, топлината и уюта. Какъв по-удобен момент да се сгушим с интересна книжка в ръка и топло какао, заели най-изчанчената поза в някое кресло, отрупано с възглавници и да се потопим в други светове. Океанът от книги е огромен и ако се чудите откъде да започнете, тези три книжни блога могат да ви дадат идеи. Приятно четене и фантазиране!

zonkobg

Сборище на трубадури

Книжен Жор

P.S. Не забравяйте да консумирате с мярка.  😉

Живот като на Киномания

Да, тазгодишният фестивал на седмото изкуство – Киномания 2015, тече с пълна сила и ако досега не сте се включили в тази наслада за душата, можете да го направите в някой от идните дни, още повече, че предстоят силни заглавия, като:

19 ноември, 19 часа, зала 1 на НДК:  „Почти нормален“, реж. Уди Алън

кино1

20 ноември, 18:30 часа, зала 1 на НДК:  „Хамлет“ с Бенедикт Къмбърбач

кино2

26 ноември, 20 часа, кино G8:  „Вълчият тотем“ на Жан-Жак Ано

кино3

Детски кът

За BG-Mamma всички знаем, но ето още 3 интересни и полезни сайта, посветени на най-малките и техните родители. Защото децата са радост и отговорност за мама и татко, те са бъдещето на света.

Първите 7

Радост вкъщи

Любознайко

Ори-ками

11 ноември в Япония, а и по целия свят се чества като Ден на оригами. Думата идва от японски: 折り紙 и означава „прегъната хартия“, като се образува от „ори“ (прегъвам) и „ками“ (хартия). Това е древно японско изкуство, чрез което се създават различни по сложност и големина фигури чрез сгъване на листове хартия и, което е по-трудно – без употреба на лепило и ножици. Оригами се наричат и получените по този начин фигури. Интересното е, че всъщност това изкуство е възникнало в древен Китай, който, както знаем, е родината на хартията.

ори1 ори2 ори3

 

Попитай Ангелите

Вчера беше празникът Събор на св. Архангел Михаил и другите небесни безплътни силиАрхангел Михаил е един от 7-те архангели, наричан още Архистратиг, тъй като е началник на небесните войнства и борец против духовете на тъмнината. Според православието има 7 архангела: Михаил, Гавриил, Рафаил, Уриил, Салатиил, Йехудиил, Варахиил. Тук представям с изображение само 3 от тях, поради естеството на сайта.

Името на Архангел Михаил означава „кой е като Бога?“. Той е бърз помощник и ако сте в беда, повикайте го с тези думи, казани 3 пъти: „Архангел Михаил, моля те, помогни ми!“. Архангел Уриил, чието име означава „божия светлина“ е просветител на помрачените, обърканите и заблудените. Архангел Гавриил е „сила божия“ – вестителят, който открива тайните послания на Бога към хората.

Останалите четири архангела са Рафаил – церител на недъзите; Салатиил – почита се като молител и застъпник пред Бога; Йехудиил – прославител на Господа; Варахиил – подател на Божиите благословения. Повече информация по темата има в Pravoslavieto.com.

ар5 arhangel-mihail 9410672