Архив по месеци: март 2016

По планинските пътеки

Вече се усеща, макар и все още не съвсем категорично, че пролетта е тук не само астрономично, ами и реално. Утре ще се събудим с ново часово време и дните ни ще стават все по-дълги през следващите седмици. Каква по-добра почивка, релаксация и презареждане от планината? Ето три организации, на които можете да се доверите за вашата разходката сред природата:

„ТРЕККИНГ” ООД

„Бюро Радецки“

„На планина с Иван“

 

Благовещение

Днес е Благовещение – един от значимите пролетни празници, който е част от Великденския празничен цикъл и винаги се отбелязва на 25 март. Благовещение се почита от всички християни, независимо дали са православни, католици или принадлежат към друга традиция. Името на празника произлиза от библиейско събитие, спред което Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че именно тя е избрана да роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос.

Blagoveshtenie_12v_Sinai

„Св. Благовещение“ – икона от неизвестен автор от XVI в., от църквата „Св. Йоан Морски“ в Несебър. Днес в Градската художествена галерия в Пловдив.

8

Благовещенска икона от ХІІ век, която се съхранява в Новгород

annunciation_rublev

Икона за Благовещение от XV век, дело на Св. преподобни Андрей Рубльов Иконописец

Нещо за мазане

Навън е студено, а вие искате да си останете в уюта на дома и да си хапнете нещо леко и вкусно. Ето три рецепти на мазълца, заради които ще оближете не само своите пръсти, но и тези на другарчето ви. 🙂 Добавете малко солени бисквитки, отворете си бутилка хубаво вино и ето ви 2-ри Свети Валентин! 🙂

Пастет от червена леща – „Вкуснотека“

pastet

Хумус – farmhopping

хумус

Доматен пастет – Health Line

домати

Сърце vs Ум

Кое ще послушате при взимането на важно решение – сърцето или ума? Или понякога – сърцето, друг път – ума? Или всеки път старателно се опитвате да бъдете разумни и после – хоп! без никаква логика реагирате напълно неадекватно? Вместо да се ядосвате, по-добре се позабавлявайте със сладурите от The Awkward Yeti, които с много хумор и доза психология ни помагат да се посмеем и да не приемаме живота прекалено насериозно.

пик1 пик2 пик3

Хитри офис идеи

И пак е понеделник, и пак е начало (за повечето хора) на работна седмица. Персоналът прекарва толкова много време на работното си място, че заслужава да се възползва от тези забавни и идейни изобретения. Вижте ги само – готина чаша за кафе или чай с място за бисквитка; „хамак“ за уморени крака; машина за унищожаване на ненужни вече хартиени документи, която, забележете, се задвижва от хамстер! 🙂

ofis4 office7 ofis5

По следите на антиките

Днес можеше да е чудесен ден за разходка в София, но при този вятър човек бърза да се скрие в най-близкото закътанко местенце. Скривайки се на закътано, същият този човек може да попадне в „магазинче за спомени“, където да се зарови в съкровищница от удивителни находки и да намери свой материализиран спомен. А ако се окаже, че човекът е решил да не излиза и да си остане пред компютъра, може просто да провери сайтовете на тези три антикварни магазинчета:

Антикварна онлайн книжарница „Светлоструй“

„Фландрия-Антик“ – старинни мебели в София и Пловдив

„Antique Silver“ – антикварни предмет от сребро

Happy St. Patrick’s Day!

Честит да им е любимият празник на всички ирландци! Или както се казва на ирландски: Lá Fhéile Pádraig (The Festival of Patrick); Ulster-Scots: Saunt Petherick’s Day. Днешният ден е едновременно културен и религиозен празник, в който доминират зелената бира и всенародното веселие, 3-листната детелина и зеленият цвят навсякъде, където това е възможно! 🙂 Поверието гласи, че Патрик използвал 3-листна детелина (The Shamrock), за да обясни Светата троица на ирландците. Освен в Ирландия, този ден се почита и в други държави, като САЩ, Япония, Аржентина. Интересен факт е, че малкият остров Монсерат, известен също и като „Изумрудения остров на Карибите“, е единственото място на света извън Ирландия, където денят на свети Патрик е официален празник. Причината за това е, че е първото селище на острова е основано през 1632 г. от заточени на острова католици – ирландци.

pat3

pat2

(120317) -- NEW YORK, March 17, 2012 (Xinhua) -- People march during the St. Patrick's Day Parade in New York, the United States, March 17, 2012. (Xinhua/Wang Lei) (zx) Xinhua News Agency / eyevine Contact eyevine for more information about using this image: T: +44 (0) 20 8709 8709 E: info@eyevine.com http://www.eyevine.com

Какво обядват в Google, Apple и Facebook?

Обедната почивка е времето, през което едни хапват бързо – на крак, други си носят нещо, сготвено у дома, а трети предпочитат да си свършат някаква лична работа. А какво ли обядват служителите на лидери като Google, Apple и Facebook? Можем само да им завиждаме и да преглъщаме като гладни котета. 🙂

Google – офисът в Ню Йорк

г1

g2

g3

Apple – офисът в Купертино

apple1

apple2

apple3

Facebook – офисът в Менло Парк

f2

f3

f4

 

 

Парите пътуват

Понеделнишки да започнем на делова вълна. Много са хората, на които по един или друг повод им се е налагало да изпращат/получават пари през граница, но без да ползват услугите на банките. Ето три варианта, които са доказали своята надеждност във времето:

MoneyGram

Плюсът им е в бързината на услугите, която обаче си има цена – освен комисиона, по-висока от това, което таксуват банките, имайте предвид и значителната (и неизгодна) разлика, която ще се получи при превалутиране.

Paypal

Това е система за електронни разплащания, която можете спокойно да използвате в рамките на Европейският съюз. Необходимо е да си регистрирате акаунт в системата и да имате предвид, че ще ви бъде начислявана такса 3.4% от сумата плюс 0.35, при директно теглене от дебитна или кредитна карта. Удобното при Paypal е, че може да използвате парите в акаунта си за плащания на стоки. За хората, които са в движение – има мобилно приложение за ваше удобство.

TransferWise

Естонската система за осъщестяване на парични преводи през граница е дело на екипа, създал Skype. TransferWise използва банковата система за основа, но на по-ниски цени. Друг плюс е фактът, че компанията дава курс, много близък до определения от БНБ – 1.9557 лв. за евро. Ако имате нужда спешно да преведете или получите пари, това не е най-подходящият метод, обаче. Процесът по регистрация и верификация на акаунта, както и по захранването на сметката отнема 2-4 работни дни.