Архив по месеци: април 2017

Великден в Европа

Седмицата преди светлия празник е наситена с приятни приготовления и емоции. Оказва се, обаче, че не навсякъде хората се ограничават до боядисване на яйца и месене на козунаци:

ПОЛША

Там е жива традиция, която води началото си от 7ми век. В събота преди празника всяко семейство подготвя цветна Великденска кошница (święconka), пълна с вкуснотии. Поляците украсяват тази кошница с лен или дантела, добавят пролетни цветя и върбови клонки. Храната обикнивено е боядисани яйца (pisanki), колбаси или шунка, хляб, сол и пипер, кейк, Великдеснко агне, направено от захар или в наши дни – от шоколад. Всяко семейство носи в църквата приготвената от тях кошница, за да я благослови свещеника.


photo: Maciej Goclon/East news

НОРВЕГИЯ

Разпети петък или Langfredag е много тих ден в тази северна страна, ден за размисъл и увединение, за лека храна без месо. Това също е един от трите дни през годината, когато телевизиите не пускат реклами, а съобщения за благотворителни провяви.


photo: Nasjonalbiblioteket

БЪЛГАРИЯ

Както повечето от нас знаят, един час преди полунощ на Страстната събота започва празнично богослужение. Семейства и приятели носят боядисани яйца в черквата и си взимат големи свещи, които палят от благодатния огън, пристигнал от Йерусалим. Поздрава, който си разменят праволсованите християни още в първите минути на Великден е: „Христос воскресе!“ и в отговор:“Воистина воскресе!“. След това всички заедно обикалят черквата три пъти.


photo source: topexperta.com