Ски ваканция в Европа

На фона на студените вълни в Северна Америка и неустойчивото време в Европа, у нас упорито продължава да е топло за Януари и се забелязва продължителна липса на сняг. Този факт е доста тревожен от екологична гледна точка и да се надяваме, че няма да ни се отрази под формата на недостиг на вода през лятото. От туристическа гледна точка, положението също е изключително притеснително за зимните ни курорти и за феновете на зимните спортове.

Да пиша по тази тема ме провокира класация, публикувана в Independent със заглавие: The 50 Best ski resorts. Разгледах ревютата на представените дестинации за европейски зимен туризъм и тук споделям три от тях, които лично на мен ми допаднаха. Много добре се виждам на такива прекрасни места, до степен, че и ски бих се научила да карам, ако трябва 🙂 Пък и е неделя, навън е топъл и слънчев януарски ден, неволно се питаш: „Къде, по дяволите, е снегът?!“

St Gervais – Франция

Единственият ски курорт със спа, при това си имат минерални извори от 200 години! Като добавим и архитектура от 19 век плюс факта, че St Gervais се намира в район с 450 км ски писти в подножието на Монблан – убедиха ме! 🙂

Alagna – Италия

Ха! Това е интересно – едно от малкото места, където можете да практикувате хели-ски, с други думи, в карането на ски се намесва и хеликоптер! Това си заслужава да се пробва…Иначе – красиво градче със старинна архитектура в германски стил в района на Monte Rosa и 115 мили ски писти.

St Anton – Австрия

За него казват, че е запазил чара си на място за сериозни скиори и то благодарение на това, че не се стреми да получи свръхпопулярността на големите зимни дестинации. Население от около 2,600 жители и чистия въздух на неговите 1,300 м надморска височина в Тирол са предпоставки за социално спокойна, но физически активна и енергизираща почивка.

st-gervais  alagna  St-Anton

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.