3 идеи за разходка близо до София

Обичам неделното мързелуване, което често е възможност да обърна внимание на къщата и на дейности у дома. Обаче, когато е времето е хубаво (както сега) Пътят ме зове и не мога да устоя на този призив 🙂

Какво да правите, когато неделният ден е пред вас и ви се прииска да се разходите някъде недалеч от София? Споделям тук 3 любими дестинации, като Сепарева баня и Трън ги посещавам всяка година поне по веднъж, а тази до водопада Скакля в Искърското дефиле е в моят To Do List.

Сапарева баня

Може да стигнете до Сапарева баня или като тръгнете по международен път Е79 или по пътя за Самоков и после точно преди да влезете в града, при кръговото продължавате вдясно. Аз лично предпочитам втория начин, защото пътят е по-живописен. Сапарева баня е много красиво градче с чист въздух и си личи, че се полагат усилия да се привличат туристи. Тук се намира единственият в България и континентална Европа гейзер (103 ºС), а парка около него е много приятно място за почивка.

Трън

Хубавото на Трън е, че пътувайки натам, можете да се отбиете първо в Брезник и да се разходите в това прекрасно градче – Средновековната църква там пази уникални предмети, а дворът е украсен много мераклийски. Но да се върнем на Трън. Центърът на града е добре поддържан и обновен, но по-добре да изпиете едно кафе и да продължите към ждрелото на река Ерма. То се намира на 3 км от града и пътят до там е като в приказките! При самото ждрело има чудесни места за пикник и ето ви възможност за разтоварване сред красивата природа на България!

Водопада Скакля (гара Бов)

Четох за този маршрут и като дойде пролетта непременно ще го пробвам. За да стигнете до водопада, пътувате до гара Бов в посока Лакатник (може и с влак от Централна гара или личен автомобил). След това  вървите по Вазовата пътека, която тръгва от самата гара и така се стига чак до върха на планината,  откъдето пада водата. Звучи ми като чудесна разходка в топъл, слънчев (например априлски :)) ден.

erma  skaklia sapareva_bania

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.