Еньовден

От древни времена, непосредствено след лятното слънцестоене cе празнува Еньовден. Празникът е популярен както сред славянските и прибалтийски народи, така и от някои етнически групи в Северна Европа.

На този ден Християнската църква отбелязва раждането на Йоан Кръстител – най-близкия до Христос в канониническата йерархия светец. Ето защо Еньовден е известен сред народа и като „Летен свети Иван”, а в белоруския и украински народи – като „свети Иван Купало”.

Еньовден е и празник на тревите и уханните билки. Почти навсякъде той е известен и като „Еньо Билкобер” или „свети Иван Бильобер”. На този ден, още по тъмно, млади и стари жени са излизали по поляните да събират лековити билки за зимата. По вековно поверие се приема, че след тази дата голяма част от билките загубват лечебните си качества.

Наред със Сурва, Гергьовден и други празници, на Еньовден също се гадае за здраве, женитба и плодородие. Прави се обичая напяване на китки (или пръстени). В някои райони за гадания се изпълнява обичая Еньова буля, в който участват момите, а гадаят за всички – моминските китки за женитба, на останалите – за здраве и плодородие.

eniovden3  eniovden5 eniovden4

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *